top of page

35 | Under Pressure

PAUL GEES

22.03.2018 - 28.04.2018

pictures by Ligia Poplawska

Lees meer | Read more

Paul Gees | Under Pressure

Paul Gees  (Aalst 1949) woont en werkt in Schoonaarde.


Met eenvoudige, maar intrinsieke ingrepen op diverse materialen (hout, metaal, steen…), worden de werken van Paul Gees als het ware energetisch geladen en kan je ze zien als een kracht van de natuur op de materie.


Met minimale, maar doelgerichte ingrepen en constructies, zin voor ordening en nuancering, probeert hij dat domein te bespelen waar gevoel en intellect elkaar raken en tot evenwicht komen.

Kenmerkend aan de werken van Paul Gees is de verbondenheid met de begrippen spanning en evenwicht. Deze spanning wordt bekomen door het intensief omgaan met de zwaartekracht, maar kan ook begrepen worden als overdracht van de energie en de inwendige kracht van de natuur op de materie. Zijn beelden zijn omschrijvingen van ruimte. Ruimte is voor de kunstenaar ontsnappen aan de traagheid van de materie: hij plaagt de zwaartekracht.


Luk Lambrecht schrijft ‘Paul Gees intervenieert, assembleert, combineert, bricoleert en experimenteert met hout, staal en steen – de fundamentele materialen die van oudsher worden gelinkt aan de basisvoorwaarden van de architectuur.

In de eerste tentoonstelling van Paul Gees bij valerie_traan gallery wordt gefocust op zijn werken op papier.

Paul maakt sinds de jaren 70 simultaan met zijn 3 dimentionele werk, werk op papier.

Deze tekeningen zijn minder bekend maar minstens even krachtig als zijn sculpturen.

Bij valerie_traan wordt het werk op papier geconfronteerd met dat sculpturale werk.


Naast zijn vele schetsen, studies voor zijn sculpturen,  maakt Paul Gees autonome tekeningen die niet per definitie een voorafbeelding zijn van een sculptuur. “Ik geniet bij deze meestal grote formaten van het picturaal plastische karakter in het opbouwen van de tekeningen. Zij verhouden zich tot de sculpturen in die zin dat de positie van de tekening op het blad ingaat op de maat en de denkbeeldige ruimte van het tekenblad op zich. De kader wordt meteen de grens of de ruimte.”

bottom of page