top of page

valerie_troost Oostende

POSTKAARTA6 valerie_troost_edited_edited.jpg

VALERIE_TROOST, EEN NIEUWE GALERIE IN OOSTENDE

 

De nieuwe galerie valerie_troost opent haar deuren in de Hertstraat nr 9 te Oostende op 26 november 2023, met een duotentoonstelling van Charl van Ark en Sine Van Menxel

valerie_troost gallery ontwikkelt haar programma in samenspel met de Antwerpse valerie_traan gallery. Deze galerie, gesitueerd in het Antwerpse stadscentrum, werd opgericht in 2010. Galleriste Veerle Wenes, opgeleid als architect, startte haar loopbaan als tentoonstellingsmaker met de expositie Le fabuleux destin du quotidien in MAC’s Grand Hornu en Grand Hornu Images: een groepstentoonstelling over de betekenis en resonantie van zowel kunst als design in het alledaagse. In 2015 stelde ze op dezelfde plek Le labo des héritiers samen, over families van scheppers in zowel kunst, design als architectuur. Vandaag focust valerie_traan gallery voornamelijk op beeldende kunst. Maar de relaties tussen kunst, architectuur en het alledaagse, tussen het esthetische enerzijds en de verhalen, betekenissen, interacties en fricties die een maatschappij vormen anderzijds, blijven de leidraden van het galerieprogramma. 

 

Curator van valerie_troost gallery wordt Frank Maes. Hij is tevens artistiek leider van Emergent, een coöperatieve galerie in Veurne. Hij studeerde architectuur en kunstwetenschappen, werkte als curator in het S.M.A.K. en in Netwerk Aalst, doceerde in School of Arts Gent en LUCA School of Arts campus Brussel. Hij publiceert over beeldende kunst en bereidt een doctoraat voor aan de Universiteit van Amsterdam, rond het oeuvre van de Canadese kunstenaar Royden Rabinowitch. 

 

valerie_troost gallery besteedt bijzondere aandacht aan relaties die het kunstwerk aangaat met de ruimtelijke context waarin het getoond wordt en met de mensen en de dingen waarmee het die ruimte deelt. Een sterk beeld weet een aanstekelijke spanning op te wekken tussen concept en materie; tussen de concrete aanwezigheid van een werk en de wijze waarop dit de verbeelding prikkelt en mogelijke betekenissen kan genereren; tussen het alledaagse en het imaginaire; tussen hier-en-nu en elders. Het is precies deze spanning tussen het concrete en het imaginaire die we, op een heel specifieke, bijzondere wijze, zowel terugvinden in het oeuvre van Charl van Ark, als dat van Sine Van Menxel. 

 

Op een heel intuïtieve wijze werd de beslissing genomen om deze twee kunstenaars samen uit te nodigen voor de allereerste tentoonstelling in valerie_troost gallery. Kunstwerken van Charl van Ark en Sine Van Menxel in deze plek samenbrengen, op een boogscheut van de zee – we kunnen bijna niet wachten om te zien wat er dan gebeurt. Is er een mooier begin denkbaar voor een nieuwe galerie? 

bottom of page